Training – 25 februari 2018 Groep: 1e Dan en hoger

Onder leiding van sensei Evert Baumgarten en sensei Bert Slot werd na de druk bezochte ochtendtraining voor kyu-graadhouders (o.l.v. sensei Sergio Schouten) de training voor dangraadhouders gestart. Evert Baumgarten meldde dat hij wegens diverse blessures niet zelf deel kon nemen, maar de training zo goed als mogelijk staand zou leiden. Bert Slot assisteerde daarbij. De groep van 12 ging na een korte opening snel aan de slag.
20180225_21
De warming up van ca. 10 minuten werd aan de deelnemers zelf overgelaten. Daarna openden wij de les, ook nog als opwarming, met wat kihon kata. Er werd vooral in zenkutsu dachi gelopen met een aantal basistechnieken. Er werd even stil gestaan bij de de juiste term voor de seiken mawashi uchi, die de slaap vanaf de zijkant behoort te raken. Het programma voor vandaag bestond o.a. uit de behandeling van kata Garyu en Yangtsu, een aantal partner oefeningen en afsluiten met kumite. De meeste deelnemers waren bekend met de kata. Kata Garyu verliep behoorlijk goed maar bij kata Yantsu zaten er nog wat kleine verschillen in de diverse uitvoeringen. Beide kata werden meermaals toegelicht en een paar keer gelopen. Sensei Evert legde accent op de juiste pauze-momenten in de kata en de momenten dat er explosieve actie behoort te zijn. Dit kata is niet heel lang, de enbusen (vorm/richting) is vrij makkelijk maar daarom moet er duidelijk explosief accent op de uitgevoerde technieken liggen. Met name bij kata Yantsu hebben wij dat meermaals herhaald.

Na de kata werd er met een partner gewerkt waarbij zelf een aantal kihon technieken met correcte verdediging en counter moesten worden gemaakt. Tussendoor werd duidelijk gemaakt dat een wering (uke) in principe onmiddellijk moet worden gevolgd door een counter. En verdedigen kan het best zo gebeuren dat de aanvaller moeilijk een tweede aanval kan plaatsen. Uit de lijn van de aanval stappen (tai sabaki) en positie zijn daarbij belangrijk. Daarna hebben alle karateka`s hun versies uitgewerkt en geoefend. Tot slot gaf ieder koppel een demo van hun vorm. De overige leden van de groep gaven vervolgens hun reacties. Er werd gelet op realisme, logica van techniek en counter, correcte uitvoering van techniek en de ma ai (afstand).

Bij het volgende onderdeel werd in drietallen gewerkt. Een karateka ging met de rug dicht op een muur staan en moest zich vervolgens tegen de aanvallen van twee karateka`s verweren. Doel was om als verdediger vooral snel te bewegen en zoveel mogelijk te voorkomen dat beide aanvallers gehakt van je maakten, door te proberen deze aanvallers in een lijn te krijgen. Alertheid en positionering waren hier dus het thema. De volgende variant was om hetzelfde toe doen maar dan in de open ruimte. De shiao was de grens dus er kon nu makkelijker om elkaar heen worden bewogen. Ook hier is het cruciaal om de twee aanvallers achter elkaar zien te krijgen zodat de verdediger zich voor een moment op slechts een persoon hoeft te concentreren.

Dit is een redelijk praktijkgerichte situatie waarbij het dus geen probleem is om bijvoorbeeld een aanvaller te pakken en weg te duwen, en naar de tweede aanvaller te duwen. Thema: gebruik de ruimte en beweeg continu!

Tot slot gingen wij zo`n twintig minuten kumite draaien. Hoewel vriendschappelijk werd er stevig, maar sportief, met elkaar in de clinch gegaan waarbij alle registers open werden getrokken. Wij trainen tenslotte Kyokushinkai waarbij enig contact goed is om ook het incasseringsvermogen te trainen. Het bleek maar weer eens dat een paar partijen kumite behoorlijk wat energie kosten. Desondanks beƫindigde iedereen met glimmende ogen (van plezier) deze sessie. En de pleisters waren vooral te danken aan scherpe nagels (knippen!) dus al met al viel het allemaal wel mee.

De les van ruim anderhalf uur werd beƫindigd op formele wijze, de sensei Baumgarten en Slot bedankt, de groepsfoto gemaakt en tot slot werd er in kleedkamer en kantine nog een tijdje nagepraat. Mooie dag in Leusden met een flinke opkomst in zowel de eerste als tweede trainingsgroep: osu!

– Curt Haagedoorn