DAG VAN HET KARATE 2016

Harderwijk, sporthal De Sypel, 18 sept. 2016

Afgelopen zondag 18 september vond opnieuw het KBN-evenement ‘Dag van het Karate’ plaats in Harderwijk. Ook dit jaar was er sprake van een flinke opkomst uit alle delen van het land met een grote verscheidenheid aan leeftijden, graden en karate-stijlen. De deelnemers, gasten, bezoekers en leraren konden opnieuw rekenen op een vlotte organisatie door de KBN. Er werd een breed en interessant programma aangeboden waar diverse stijlplatformen en verschillende thema`s werden belicht. Van 10:00 uur  tot 12:00 uur konden de diverse stijlplatformen gebruik maken van een zaal waar de gekozen thema`s werden uitgewerkt. `s-Middags waren er tal van workshops variërend van Weerbaarheid, Kobu Jutsu, Sportkarate, Nunchaku, Aiki Jutsu en Hojo Undu.

Stijlplatform Kyokushinkai, geleid door shihan Pierre Drachman, shihan Mohammadi El Ayachi en sensei Bert Slot (samen ook de werkgroep techniek) hadden dit jaar gekozen voor de uitwerking van kata Seipai. Dit oude kata zal onderdeel gaan worden van het nieuwe DAN exameneisenpakket (4e Dan) maar is bij veel leden nog niet erg bekend.

Kata Seipai is een oud kata, van Chinese origine, en is bekend in zowel Kyokushinkai, Goju Ryu en Shito Ryu. Iedere stijl loopt het kata op zijn eigen manier met eigen invulling. De wortels lijken terug te gaan naar Tiger boxing en/of White Crane boxing. Daarna werd het kata verder ontwikkeld in Naha (een stad) op Okinawa. ‘Seipai’ betekend ‘18’, verwijzend naar 18 handtechnieken in het kata. Echter, per karatestijl kan dat dus tegenwoordig wat verschillen. Het is een vrij complex kata met bijv. meerdere draaiingen om de lichaamsas in kiba dachi, dubbele trappen, dubbele hand-/armtechnieken en een mae tobi geri. Er wordt veel gewerkt met open handen, dus het is een zg. ‘kaisho’ kata.

Door Seipai stap voor stap uit te werken, en ook op de Stijlplatform trainingen te behandelen, krijgen de aangesloten scholen ruim voldoende huiswerk mee om zelf in de eigen dojo`s aan de slag te gaan met dit kata. Na de opwarming, waar stukken uit het kata als kihon werden gelopen, werd de ‘enbusen’ (figuur) volledig uitgelegd. Daarna werden de deelnemers in groepen ingedeeld en konden zij zelf aan de slag om Seipai onder de knie te krijgen. Tegen het einde van de training presenteerden de deelnemers het kata in groepen van vier. Bijna alle groepen liepen de vorm van het kata nagenoeg zonder storingen. Daarna werd een deel van de bunkai (praktische toepassing) nog nader uitgelegd.

Een woord van dank aan de leden van de werkgroep techniek is op zijn plaats. Zij stoppen veel tijd en energie in de verzorging van de centrale trainingen en de verdere ontwikkeling van de exameneisen. Aan shihan Pierre Drachman dank voor wederom een leerzame training en zijn enthousiasme.

Na 2 uur trainen werd de les afgesloten en konden de deelnemers richting restaurant om de lunch te gaan gebruiken. Al met al weer een leerzame en vooral ook leuke dag! Zie ook de site van de KBN en de foto’s van Jos Palm.

Dit verslag is opgemaakt door Curt Hagedoorn, een enthousiaste karateka.

DVK-2016

DVK-2016

fs7a3764