Geplande activiteiten en proefexamens

zondag 26 augustus 2018

Beste sportschoolhouders, karateka’s,

In overleg met de Werkgroep Techniek is besloten om de proefexamens te verplaatsen naar 7 oktober. Op deze manier hebben de kandidaten nog voldoende tijd om zich na het proefexamen in te kunnen schrijven voor de officiële danexamens. De centrale trainingen van 7 oktober worden samengevoegd tot één gezamenlijke training en verplaatst naar 18 november (voorafgaand aan de jaarvergadering).

 

Agenda

We zijn ons er van bewust dat de agenda op de site van het Stijlplatform momenteel niet werkt; hier wordt aan gewerkt. Voor een actueel overzicht van onze activiteiten zie onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/pg/stijlplatformkyokushinkai/

 

Overzicht geplande activiteiten

09-09-2018         10:30-12:00 – Centrale Training Kyu- & Dangraadhouders (Theo Meijer Sport Amersfoort, Kosmonaut 8e, 3824MK Amersfoort)

12:00-13:30 – Centrale Training Dangraadhouders (Theo Meijer Sport Amersfoort, Kosmonaut 8e, 3824MK Amersfoort)

07-10-2018         10:30-13:30 – Proefexamens (Theo Meijer Sport Amersfoort, Kosmonaut 8e, 3824MK Amersfoort)

18-11-2018         10:30-12:00 – Centrale Training Kyu- & Dangraadhouders (Theo Meijer Sport, Plantageweg 6, 3833 AZ Leusden)

12:30-14:00 – Jaarvergadering (Theo Meijer Sport, Plantageweg 6, 3833 AZ Leusden)

16-12-2018         10:30-12:00 – Centrale Training Kyu- & Dangraadhouders (Theo Meijer Sport Amersfoort, Kosmonaut 8e, 3824MK Amersfoort)

12:00-13:30 – Centrale Training Dangraadhouders (Theo Meijer Sport Amersfoort, Kosmonaut 8e, 3824MK Amersfoort)

 

Proefexamens

Het Stijlplatform Kyokushinkai houdt op zondag 7 oktober van 10.30 tot 13.30 uur weer proefexamens voor kandidaten voor 1e dan en hoger.

De proefexamens vinden plaats in sportcentrum Theo Meijer Sport Amersfoort, Kosmonaut 8e, 3824MK Amersfoort. Let op: de sluitingsdatum voor inschrijving is zondag 30 september.

De proefexamens zijn een goede manier voor kandidaten om zich voor te bereiden op de echte danexamens in december 2018. Ze maken kennis met bijvoorbeeld de manier waarop de examens afgenomen worden. Iedere kandidaat krijgt een advies.

Opgeven

Opgave voor de proefexamens doen kandidaten door 10 euro over te maken op rekeningnummer NL32RABO0325006903 ten name van P. Zeilstra.

Vermeld hierbij de volgende gegevens:

  • Stijlplatform proefexamen ‘graad’ voor Achternaam, voornaam en geboortedatum van de kandidaat
  • KBN sportschoolnummer en naam van de leraar.

Het inschrijfgeld moet vóór 30 september zijn bijgeschreven op de rekening van het Stijlplatform. Betaling aan de zaal is niet mogelijk.

Training – 25 februari 2018 Groep: 1e Dan en hoger

zondag 4 maart 2018

Onder leiding van sensei Evert Baumgarten en sensei Bert Slot werd na de druk bezochte ochtendtraining voor kyu-graadhouders (o.l.v. sensei Sergio Schouten) de training voor dangraadhouders gestart. Evert Baumgarten meldde dat hij wegens diverse blessures niet zelf deel kon nemen, maar de training zo goed als mogelijk staand zou leiden. Bert Slot assisteerde daarbij. De groep van 12 ging na een korte opening snel aan de slag.
20180225_21
De warming up van ca. 10 minuten werd aan de deelnemers zelf overgelaten. Daarna openden wij de les, ook nog als opwarming, met wat kihon kata. Er werd vooral in zenkutsu dachi gelopen met een aantal basistechnieken. Er werd even stil gestaan bij de de juiste term voor de seiken mawashi uchi, die de slaap vanaf de zijkant behoort te raken. Het programma voor vandaag bestond o.a. uit de behandeling van kata Garyu en Yangtsu, een aantal partner oefeningen en afsluiten met kumite. De meeste deelnemers waren bekend met de kata. Kata Garyu verliep behoorlijk goed maar bij kata Yantsu zaten er nog wat kleine verschillen in de diverse uitvoeringen. Beide kata werden meermaals toegelicht en een paar keer gelopen. Sensei Evert legde accent op de juiste pauze-momenten in de kata en de momenten dat er explosieve actie behoort te zijn. Dit kata is niet heel lang, de enbusen (vorm/richting) is vrij makkelijk maar daarom moet er duidelijk explosief accent op de uitgevoerde technieken liggen. Met name bij kata Yantsu hebben wij dat meermaals herhaald.

Na de kata werd er met een partner gewerkt waarbij zelf een aantal kihon technieken met correcte verdediging en counter moesten worden gemaakt. Tussendoor werd duidelijk gemaakt dat een wering (uke) in principe onmiddellijk moet worden gevolgd door een counter. En verdedigen kan het best zo gebeuren dat de aanvaller moeilijk een tweede aanval kan plaatsen. Uit de lijn van de aanval stappen (tai sabaki) en positie zijn daarbij belangrijk. Daarna hebben alle karateka`s hun versies uitgewerkt en geoefend. Tot slot gaf ieder koppel een demo van hun vorm. De overige leden van de groep gaven vervolgens hun reacties. Er werd gelet op realisme, logica van techniek en counter, correcte uitvoering van techniek en de ma ai (afstand).

Bij het volgende onderdeel werd in drietallen gewerkt. Een karateka ging met de rug dicht op een muur staan en moest zich vervolgens tegen de aanvallen van twee karateka`s verweren. Doel was om als verdediger vooral snel te bewegen en zoveel mogelijk te voorkomen dat beide aanvallers gehakt van je maakten, door te proberen deze aanvallers in een lijn te krijgen. Alertheid en positionering waren hier dus het thema. De volgende variant was om hetzelfde toe doen maar dan in de open ruimte. De shiao was de grens dus er kon nu makkelijker om elkaar heen worden bewogen. Ook hier is het cruciaal om de twee aanvallers achter elkaar zien te krijgen zodat de verdediger zich voor een moment op slechts een persoon hoeft te concentreren.

Dit is een redelijk praktijkgerichte situatie waarbij het dus geen probleem is om bijvoorbeeld een aanvaller te pakken en weg te duwen, en naar de tweede aanvaller te duwen. Thema: gebruik de ruimte en beweeg continu!

Tot slot gingen wij zo`n twintig minuten kumite draaien. Hoewel vriendschappelijk werd er stevig, maar sportief, met elkaar in de clinch gegaan waarbij alle registers open werden getrokken. Wij trainen tenslotte Kyokushinkai waarbij enig contact goed is om ook het incasseringsvermogen te trainen. Het bleek maar weer eens dat een paar partijen kumite behoorlijk wat energie kosten. Desondanks beëindigde iedereen met glimmende ogen (van plezier) deze sessie. En de pleisters waren vooral te danken aan scherpe nagels (knippen!) dus al met al viel het allemaal wel mee.

De les van ruim anderhalf uur werd beëindigd op formele wijze, de sensei Baumgarten en Slot bedankt, de groepsfoto gemaakt en tot slot werd er in kleedkamer en kantine nog een tijdje nagepraat. Mooie dag in Leusden met een flinke opkomst in zowel de eerste als tweede trainingsgroep: osu!

– Curt Haagedoorn

Training voor kyugraad houders 25 februari 2018 te Leusden

zondag 4 maart 2018

20180225_01

Deze zonnige zondagmorgen begon goed met een Ippon & Kyokushinkai Kumite training onder leiding van Sensei Sergio Schouten. Na een korte warming up begonnen we eerst met snelheidstechnieken. Goed uitstappen naar zenkutsu-dachi, afwisselend naar een kiba-dachi en een goede actie reactie. De boodschap was helder: ‘Als je gelooft in je aanval, roept dit reactie op en kan je partner ook ‘écht’ gaan verdedigen’. Bij het oefenen werd al snel duidelijk dat de verschillen op richthoogte (jodan…gedan) uitdagen tot een bepaalde reactie en afstand. Er was tijdens de training voldoende ruimte voor tips. Het afwisselen van sparringpartner gaf een goede kans om buiten de comfortzone en een vast ritme te reageren. Vervolgens konden we verder gaan met de eerste twee Kyokushinkai Kumite. Tijdens het verdedigen kreeg ik de tip dat een wering geen blok is, maar een meebewegen/wegvegen van de aanval met bijvoorbeeld een uchi-uke. Een leerzame ochtend met persoonlijke en algemene tips om verder in te ontwikkelen naar de dan-examens toe. Arigato gozai mas voor het advies, ook aan Bert Slot en Rudy Wahjudi. Tot de volgende keer, Osu!

Yves Wolbers & Ian Byron

Magatama (m.b.v. Shin-Bu-Ken)

20180225_0320180225_0520180225_07

20180225_0920180225_09120180225_13

20180225_15
20180225_17
20180225_19

Examenkandidaat? Geef je op voor het proefexamen!

woensdag 21 februari 2018

Het Stijlplatform Kyokushinkai houdt op zondag 18 maart van 10.30 tot 13.30 uur weer proefexamens voor kandidaten voor 1e dan en hoger. De proefexamens vinden plaats in sportcentrum Theo Meijer Sport, Plantageweg 6 in Leusden. Let op: de sluitingsdatum voor inschrijving is zondag 4 maart.

De proefexamens zijn een goede manier voor kandidaten om zich voor te bereiden op de echte danexamens op zondag 27 mei. Ze maken kennis met bijvoorbeeld de manier waarop de examens afgenomen worden. Iedere kandidaat krijgt een advies.

Opgeven

Opgave voor de proefexamens doen kandidaten door 10 euro over te maken op rekeningnummer NL32RABO0325006903 ten name van P. Zeilstra.

Vermeld hierbij de volgende gegevens:

· Stijlplatform proefexamen ‘graad’ voor Achternaam, voornaam en geboortedatum van de kandidaat

· KBN sportschoolnummer en naam van de leraar.

Het inschrijfgeld moet vóór 11 maart zijn bijgeschreven op de rekening van het Stijlplatform. Betaling aan de zaal is niet mogelijk.

Zondag 25 februari centrale training

woensdag 14 februari 2018

Zie de flyer voor de trainingsgegevens

spk_20180225

Danexamens 10-12-2017 in Harderwijk.

zaterdag 6 januari 2018

Het werd een succesvol examen voor het stijlplatform! Alle kandidaten hadden lang en hard getraind om zich optimaal voor te bereiden op het examen. Uiteindelijk werd niemand teleurgesteld en ging iedereen naar huis met het felbegeerde diploma. Proficiat allemaal!
Groep 1: 4 kandidaten: 2 x 2e dan en 2 x 3e dan: allemaal geslaagd!! BAM !!!
Groep 2: 8 kandidaten 1e dan: allemaal geslaagd!!! BAM!!!
Groep 3: 1 kandidaat Loek Reeder, 73 jaar oud. Geslaagd voor 3e dan!!! BAM!!
Loek, zoals je zelf al aangaf: het moest van ver komen, maar petje af. Je bent een voorbeeld voor veel jonge mensen!!

Namens de werkgroep techniek, Bert Slot

Data centrale trainingen eerste helft 2018

zaterdag 6 januari 2018

Nieuwjaarsposter

Nieuwjaarsposter

De data voor de centrale trainingen zijn als volgt:

14-01-2018: 10.30-12.00 uur nieuwjaarstraining
25-02-2018: 10.30-13.30 uur kyu+ dangraden
18-03-2018: 10.30-13.30 uur proefexamens
15-04-2018: 10.30-12.00 uur examinatorentraining
10-06-2018: 10.30-12.00 uur kyu+dangraden

De trainingen worden alle verzorgd in de grote Budo zaal van sportcentrum Theo Meyer in Leusden.

Zondag 19 november volle bak!

zaterdag 6 januari 2018

Plaats van handelingen: Leusden, sportcentrum Theo Meijer,

De training stond onder leiding van Shihan Pierre Drachman. Wij begonnen de training met een spelvorm. Was je niet op tijd of niet met de juiste aantal mensen dan kreeg je een ‘straf’ door 5 maal op te drukken of 10 maal sit ups. Nadat iedereen lekker warm was begon de les. De onderwerpen die langs kwamen waren Garyu en Seipai. Het laatste half uur gingen wij aan de slag met bunkai van pinan sono ni. Garyu en Sepai was voor een deel van de groep aanleren en voor het andere deel herhalen. Het aanleren/herhalen ging op een ontspannen maar gedisciplineerde manier. Nu was bunkai aan de beurt. Het begin van pinan sono ni kregen wij van de Shihan en het einde van het kata was eigen invulling/idee. Het doel van de eigen invulling was verbanden te leggen tussen verschillende kata en te ontdekken hoe het kata in de praktijk zou kunnen zijn. Het was een leerzame en leuke les.

Wayne Verheuvel Sportschool Yuzyo

groep_20171117

groep_20171119

Na afloop van de training werd de algemene ledenvergadering gehouden. De vergadering verliep in een goede sfeer en heeft opgeleverd dat de vacatures in zowel de werkgroep techniek als de werkgroep organisatie volledig zijn ingevuld.

De werkgroep techniek wordt ingevuld door:
Pierre Drachman, Bert Slot, Evert Baumgarten en Sergio Schouten.
De werkgroep organisatie wordt ingevuld door:
Rob Quant, Tijn Schellekens, Jaap de Vries en Pieter Zeilstra. Jaap en Pieter nemen de financiële taken op zich en Rob en Tijn nemen de overige taken voor hun rekening.

Wij wensen allen een vruchtbare samenwerking en danken eenieder voor hun bereidheid om tijd en energie te steken in het welzijn van ons stijlplatform!

Alle aanwezigen bij de vergadering verdienen ook een woord van dank voor hun constructieve inbreng. Tot de volgende keer.

Examenkandidaat? Geef je op voor het proefexamen!

woensdag 4 oktober 2017

Het Stijlplatform Kyokushinkai houdt op zondag 5 november van 10.00 tot 13.30 uur weer proefexamens voor kandidaten voor 1e dan en hoger. De proefexamens vinden plaats in sportcentrum Theo Meijer Sport, Plantageweg 6 in Leusden. Let op: de sluitingsdatum voor inschrijving is zondag 20 oktober.

De proefexamens zijn een goede manier voor kandidaten om zich voor te bereiden op de echte danexamens op zondag 10 december. Ze maken kennis met bijvoorbeeld de manier waarop de examens afgenomen worden. Iedere kandidaat krijgt een advies.

Opgeven

Opgave voor de proefexamens doen kandidaten door 10 euro over te maken op rekeningnummer NL23ABNA0424280183 ten name van Stijlplatform Kyokushin.

Vermeld hierbij de volgende gegevens:

· Achternaam, voornaam en geboortedatum van de kandidaat

· KBN sportschoolnummer en naam van de leraar.

Het inschrijfgeld moet vóór 27 oktober zijn bijgeschreven op de rekening van het Stijlplatform. Betaling aan de zaal is niet mogelijk.

Dag van het karate 22 oktober, proefexamens op 5 november

dinsdag 5 september 2017

De KBN heeft onze medewerking gevraagd aan de Dag van het Karate op 22 oktober in Sporthal de Sypel in Harderwijk. Evenals voorgaande jaren verzorgt de WT in de ochtend een leerzame bijeenkomst voor alle leden van het stijlplatform Kyokushinkai en de KBN. Toegang is vrij, komt allen! De proefexamens verschuiven hierdoor naar 5 november 2017, de locatie blijft Sport en racketcentrum Theo Meijer. Hou rekening met deze wijziging als je van plan bent een proefexamen te doen en succes met je voorbereidingen!

Trainingsdata 2e helft 2017

donderdag 22 juni 2017

Onderstaand de  trainingsdata van het Stijlplatform 2e helft 2017

17-09-2017: 10.30-13.30 Locatie: dojo Pierre Drachman, Meiboomstraat 1 te Deventer ( locatie in Leusden is bezet die dag. Omdat Pierre zijn dojo belangeloos ter beschikking stelt is deze training gratis toegankelijk)

22-10-2017: 10.30-13.30 Proefexamens, Locatie: Theo Meyer Sport in Leusden

19-11-2017: 10.30-12.00 uur , locatie: Theo Meyer Sport in Leusden

19-11-2017: aansluitend aan training jaarvergadering 12.30-14.30 uur

17-12-2017: 10.30-13.30 uur , locatie: Theo Meyer Sport

Programma:

17-09-2017: 10.30-12.00 kyugraden+ 1e dan     12.00-13.30: 2e dan en hoger

22-10-2017: 10.30-13.30: Proefexamens

19-11-2017: 10.30-12.00: 2e dan en hoger

17-12-2017: 10.30-12.00 kyugraden+ 1e dan                       12.00-13.30: 2e dan en hoger

Rest mij nog jullie alvast een hele fijne vakantie toe te wensen en tot volgend seizoen.

Mede namens Pierre
Bert Slot

Stijlplatform Training 11-06-2017

donderdag 22 juni 2017

De training was van 10:30-12:00 uur .

Bij aanvang dacht sensei Bert Slot dat er niet zoveel mensen zouden komen, omdat hij maar een paar mensen in de kantine zag zitten, maar boven waren er al ongeveer 6 mensen aan het wachten. De warming-up was in een spel vorm waarbij je moest blokken en moest aanvallen. Na de warming-up is er gewerkt  aan details in de renraku waza 1 en het kata, Kihon no kata, Tsukino kata waarbij er werd gelet op de juiste ademhaling en dat je ontspant. Bij Kihon no kata werd er verschillende oefeningen gedaan waarbij er werd toe gewerkt naar renraku waza. Waarbij er ook weer werd gelet op ademhaling en detail. Ook werden er specifieke vragen gesteld waar sensei Bert Slot antwoord op gaf. Er was bijvoorbeeld de vraag, wat is het tempo van het kata, waarbij aan het eind leerlingen van drie verschillende scholen het kata moesten uitvoeren waarbij bleek dat het tempo van alle drie de keren bijna identiek was. Aan het eind gingen we af-groeten en met een tevreden gevoel we naar huis.

Twan Lases, SambonSports Karate-Kickboxing

Succesvolle danexamens 21 mei 2017

donderdag 22 juni 2017
Een beetje laat, maar ik wil jullie het volgende niet onthouden. Op zondag 21 mei jongstleden zijn de volgende kandidaten geslaagd voor de volgende dangraad:

1e dan:

Jesper Drenth
Ulrico Jansen
Eleina Nieborg
Magali Rodriquez
Andy Fermont
Louis Heynen
Farhien Ramjanbeg
Rik Braams

drachman_20170521farhien

(meer…)

Proefexamens 12 maart 2017

zondag 26 maart 2017

Op zondag 12 maart was het tijd voor de proefexamens van onze stijlgroep. Velen hadden zich aangemeld. De eerste groep bestond uit 11 karateka die opgingen voor hun eerste dan. Binnen het proefexamen werd een verschil gemaakt tussen het “nieuwe” en “oude” examen. Alle kandidaten hebben een goed examen afgelegd dat afgesloten werd met een positief of negatief advies. Dit advies kunnen de kandidaten meenemen in hun besluit om deel te nemen aan de landelijke examens in mei. Ook kregen de kandidaten een aantal aandachtspunten mee waaraan ze kunnen werken bij hun karateschool. De tweede ronde bestond uit vijf deelnemers voor de 2e dan en een deelnemer voor de 3e dan. Ook deze kandidaten hebben een goed en degelijk examen laten zien en ook zij kregen een advies mee waaraan zij kunnen werken.
Voor mij persoonlijk was het ook een speciale dag. Tijdens dit proefexamen was ik voor het eerst vrager voor het platform.
Al met al was het een zeer geslaagde dag met vele positieve punten voor alle karateka en examinatoren. Ik hoop veel van de deelnemers terug te zien bij de trainingen maar ook zeker bij het eerstvolgende examen.

Met vriendelijke groet, Wayne verheuvel

Onze ervaringen tijdens de training zondag 19 februari

zaterdag 4 maart 2017

spk-19-02-2017

Afgelopen Op zondag 19 februari 2017 heeft er weer een Stijlplatform Kyokushinkai training plaats gevonden in Leusden onder leiding van shihan Pierre Drachman en shihan Peter Lewerissa.
Er was een mooie grote opkomst van ongeveer 40 karateka van verschillende niveaus. De training was van 11:00 uur tot 13:00 uur. Het doel van de les was het leren van elkaar.

Na het groeten werd er door shihan Drachman een kleine warming-up gegeven. De karateka dribbelden kris kras door elkaar heen en moesten een handschoen binnen 3 seconden overgooien. Op het niet vangen van de handschoen stond een ‘sanctie’ van vijf keer opdrukken, SSW (Stiekem Sterk Worden). Telkens kwam er een handschoen bij en naar gelang er meer handschoenen in het spel kwamen werd er ook minder gevangen. Je zag dat de karateka de handschoenen snel over wilden gooien, daardoor werden de handschoenen vaak lukraak in de lucht gegooid in de hoop dat iemand deze ving. Na deze warming-up begon de training. De dangraadhouders werden aan de rechterkant gepositioneerd en de kyugraadhouders aan de linkerkant van de dojo.
We begonnen met het onderdeel kihon, daar werd gestart met het uitvoeren van alle standen die men voor de tweede dan examen moet kennen. De hele groep deed hier aan mee en met name de standen moroashi dachi en kosa dachi werden nader toegelicht. Daarna deden we geri waza en oefenden op: gin, mae, mawashi, kansetsu, yoko, ushiro en ura mawashi geri.
Shihan Pierre Drachman legde uit, dat je bij de ushiro geri niet te snel het lichaam moet doordraaien omdat het anders al gauw een yoko geri wordt in plaats van een ushiro geri en dat de voet zoveel mogelijk met de tenen naar beneden moet wijzen.
Daarop volgend werd aandacht besteed aan het onderdeel kihon no kata. Er werd verplaatst in de standen zenkutsu dachi en kokutsu dachi met de verdedigingstechnieken (uke waza), in combinatie met geri waza met als eind techniek een gyaku tsuki en gohon nukite. Aandachtspunt hierbij was de heup inzet en hikité. Ook werden de renraku waza beoefend de 1e en 2e renraku waza werden uitgevoerd door de kyugraadhouders terwijl de 3e en 4e renraku waza werden uitgevoerd door de dangraadhouders. Aandachtspunt hierbij was om op eigen kunnen en snelheid de technieken uit te voeren en ze niet af te raffelen het einde van de techniek bepaald het tempo!
Ten slotte werd het onderdeel kata getraind. Shihan Peter Lewerissa nam de leiding over de kyugraadhouders en trainde met hen de Pinan sono ichi, sono ni, sono san, sono yon en sono go.
Shihan Pierre Drachman begon bij de dangraadhouders met de Tsukino kata en daarna splitste hij de groep in tweeën. De ene groep bestond uit 1e dangraadhouders en een gedeelte van de aanwezige 2e dangraadhouders, zij kregen de opdracht om de kata Garyu te oefenen.
De andere groep bestond uit het andere gedeelte van de 2e dangraadhouders en de aanwezige hogere dangraadhouders die de kata Sepai gingen oefenen. Aan het eind van de les werd door iedere groep de geoefende kata gedemonstreerd.
Het is mooi te zien dat er nog maar weinig verschillen qua technieken zijn tussen de verschillende sportscholen. De stijlgroep Kyokushinkai heeft een standaard neergezet die iedere karateka met enthousiasme beoefend.
Na de eindgroet werd er nog uitleg gegeven over dojo etiquette.
Na het groeten in zazen staan eerst de shihan en de sensei op, daarna het kader en dan pas de kyu graden. Samengevat was de stijlnaam zeer van toepassing. Er werd in samenwerking uiterst hard gewerkt met de juiste mentaliteit naar de uiterste waarheid KYOKUSHINKAI!

Osu! Maarten de Soeten, Sportschool Yuzyo.

De ervaringen van Fred Veenhof.
Zondag 19 februari 2017 – Vandaag was er een centrale training in Leusden voor de Kyu- en Dan graadhouders.
Ik mag wel zeggen dat de zaal goed gevuld was met diverse niveaus en ik zag veel nieuwe gezichten. Voor mijn gevoel was de les in drie delen opgedeeld, namelijk: Kihon,Renraku Waza en Kata.
Na een korte warming-up ging de les goed van start, wij begonnen de les met de Dachi Waza – de 14 voetstanden. Daarna liep de les over in diverse Kihon technieken. De groep was gesplitst in Kyu houders en Dan graadhouders. De Dan graadhouders werd gevraagd meerdere technieken uit te voeren. Het ging hierbij om je voetstanden, je bewegingen helemaal af te maken en goed gebruik te maken van je Hikite. Dat waren goede oefeningen waarin je je energie en technieken behoorlijk in kwijt kon. Het tweede gedeelte was Renraku Waza, weer werden wij in twee groepen verdeeld. De groep Kyu houders liepen Renraku Waza 1 en 2, de Dan graadhouders liepen Renraku Waza 3 en 4. De groepen liepen de vormen met de gezichten tegenover elkaar. Dat was eerst wel even wennen om niet in verwarring te komen. Het leuke hiervan is dat je je niet moet laten afleiden.
In de laatste fase van de les werd de groep echt opgesplitst in nog meerdere groepen om kata voor elk niveau te oefenen. Iedere groep kreeg een kata toegewezen waarin wij als groep, deze meer eigen moesten maken en aan het einde van de les moesten laten zien voor de andere karateka’s. Tijdens het oefenen van de kata is het leuk om te horen en te zien hoe ieder zijn eigen interpretatie van een kata heeft. Een aantal punten van discussie blijft er altijd wel bestaan.
Dan de eindfase, de kata lopen. Het blijft uiteindelijk toch een soort van spannend als je de kata moet lopen tegenover de andere karateka’s. Je weet … zij zien ieder foutje, maar twijfelen kan niet, dat ziet er nog beroerder uit. Tijdens de kata ‘vergeet’ ik mijn omgeving en ik probeer de kata te beleven. Toch ga ik ervoor en ik ga die voldoening eruit halen (uiteindelijk heeft een ieder dezelfde uitdaging, je kata laten zien).

Al met al was het een erg leuke training, veel nieuwe gezichten. Hopelijk zie ik jullie vaker op de centrale training.

Fred Veenhof, Sportschool Yuzyo

De ervaringen van Claudia Mc Koy.
Op zondag 19 februari werd er een gezamenlijke training gegeven door shihan Pierre Drachman wat in hield dat kyu- en dangraden gezamenlijk trainden tijdens de bijna 2 uur durende training. Shihan Peter stond hem bij tijdens het onderdeel kata. Vanuit het hele land kwamen de karateka’s naar Leusden. De opkomst was overweldigend. De training werd begonnen met een warming-up. Deze bestond eerst door elkaar te rennen en daarna werden er een karatevuistje in de groep gegooid welke niet de grond mocht raken. Deze moest dus steeds overgegooid worden terwijl er nog steeds door elkaar heen gelopen moest worden. Anders was het 3x opdrukken. Zo kwamen er uiteindelijk een stuk of 8 vuistjes tijdens de warming-up in. Hierna kwam kihon aan bod. De karateka met een kyu graad kregen andere technieken dan de karateka met dan graden. Zo ook met het onderdeel kihon kata. Tijdens de kata werd de groep in drieën gedeeld. Als afsluiting van de les werd door iedere groep de kata gedemonstreerd welke men geoefend had. Terwijl er natuurlijk altijd puntjes waren waar aangewerkt moet worden werd er tijdens de training goed gewerkt.

Claudia Mc Koy, Sportschool Yamanobori